Spothut
De Joffers

Mooiste plaatsen Veluwe in de herfst

De herfst is begonnen, met prachtig vallende bladeren en diverse soorten paddenstoelen. Afgelopen week wandelde ik met mijn vriendinnen uit Amsterdam in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het was opvallend hoeveel paddenstoelen we zagen. De herfst maakt deze wandeling in de Veluwe tot een van de mooiste ervaringen, vooral als je kunt genieten van de veranderingen in de natuur en een verfrissend briesje met een vleugje zon. In dit artikel deel ik de meest betoverende plekken en bezigheden in de Veluwe om te bezoeken tijdens de herfst en vertel ik over mijn ervaring met paddenstoelen.

Verschillende paddenstoelen

In het verleden heb ik een herfstwandeling gemaakt in de Veluwe met de professionele wildplukker Edwin Flores. Tijdens deze wandeling heb ik geleerd welke paddenstoelen je kunt plukken en welke je beter kunt laten staan. Edwin benadrukte dat dit vaak verkeerd gaat, doordat mensen giftige paddenstoelen verwarren met eetbare exemplaren. Hoewel mijn geheugen niet perfect is, heb ik onthouden dat paddenstoelen met een rode hoed beter onaangeroerd kunnen blijven. Als je van plan bent om een prachtige herfstwandeling in de Veluwe te maken, raad ik je aan om niet zomaar een paddenstoel te plukken. Doe, net zoals ik, een beroep op een paddenstoelengids en ga op ontdekkingstocht!

Hoor edelherten burlen

Een absolute aanrader voor de herfst op de Veluwe zijn de bronstexcursies georganiseerd door Natuurcentrum Veluwe in Ede of Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Deze excursies zijn enkel beschikbaar in de herfst, met name in de maand september kun je er het meest van genieten. In september is namelijk de bronsttijd, waarin je kunt ervaren hoe edelherten burlen. Het is een buitengewoon bijzondere ervaring.

De oudste bossen van Nederland

Een van de meest betoverende plekken in de Veluwe tijdens de herfst is het Speulder- en Sprielderbos. Gelegen in het noordwesten van de Veluwe en een van de oudste bossen in Nederland. Dit bos is uniek en staat bekend als “het bos van de dansende bomen” vanwege de kronkelende bomen die overbleven nadat sommige bomen werden gekapt voor scheepsbouw in vroeger tijden. Een wandeling in dit gebied tijdens de herfst is een prachtige ervaring.

Rondje streekproducten

Hou je niet van wandelen? Dan is wellicht het verzamelen van streekproducten tijdens een fietstocht iets voor jou. In Heerden kun je appels, pompoenen, peren, walnoten en honing vinden. Stap op de fiets en geniet van de prachtige omgeving terwijl je deze lekkernijen verzamelt.

Wild spotten

Een van de mooiste bezigheden op de Veluwe tijdens een hoge Veluwe herfst is het spotten van dieren. Met een oppervlakte van 32.000 hectare biedt dit gebied uitstekende mogelijkheden voor wandelingen en wild observatie. Je kunt dit alleen doen of samen met een boswachter. Met een boswachter kun je plekken verkennen die anders niet toegankelijk zijn, en de kans om wilde dieren te spotten en prachtige nieuwe natuurlijke plekken te ontdekken is aanzienlijk. Als je liever zelf de leiding neemt, is een speciale wildwandeling zeker een aanrader.

Kom overnachten in onze spothut!

Hou je van wandelen en geniet je van tijd in de natuur? Dan is een bijzondere overnachting op de veluwe in onze spothut, De Joffers, perfect voor jou. De hut is ontworpen om zo onopvallend mogelijk te zijn, terwijl je tegelijkertijd maximaal uitzicht en overzicht van de omringende natuur hebt vanuit de hut. Kom de natuur bewonderen en geniet van je verblijf in de accommodatie bij spothut De Joffers.