Spothut
De Joffers

De Historie van Buitenplaats Koningsweg in Arnhem

Aan de buitenplaats Koningsweg in Arnhem kun je dagelijks genieten van pure natuur. Het is een bosrijk gebied aan de rand van de Veluwe dat je eenvoudig kunt bereiken vanaf onze spothut. Naast de prachtige natuur en wilde dieren heeft het ook een boeiende geschiedenis. Het betreft een culturele enclave waar kunst en landschap, wonen en werken, natuur, erfgoed en architectuur samenkomen. In dit artikel lees je over de geschiedenis van Buitenplaats Koningsweg in Arnhem.

Een blik in de Tweede Wereldoorlog

Op het voormalige defensieterrein Kamp Koningsweg Noord en Zeven Provinciën (KKN-ZP) kun je een directe verbinding met het verleden ervaren. Met elke stap die je op dit terrein zet, stuit je op meer historische sporen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op dit terrein gebouwen opgetrokken als onderdeel van het vliegveld ‘Fliegerhorst Deelen’ door de Duitse Luftwaffe. Deze gebouwen werden in de jaren 1943 en 1944 opgericht en vormden het sombere bunkercomplex genaamd Kamp Koningsweg Noord. Dit kamp bestond uit zes identieke bunkers en diende als legeringsgebouwen voor honderden ‘Luftnachrichten Helferinnen’, beter bekend als Blitzmädel.

De Duitse bezetters camoufleerden deze militaire gebouwen op ingenieuze wijze, waardoor ze vanuit de lucht leken op boerendorpjes. Dit slimme trucje stelde hen in staat om onopgemerkt hun activiteiten voort te zetten. Voordat het bunkercomplex Kamp Koningsweg Noord werd gebouwd, verrees in de jaren 1941 en 1942 het agrarische bunkercomplex genaamd De Zeven Provinciën. Dit complex omvatte zeven ‘arbeits- und angestellte wohnungen’ (woningen voor arbeiders en medewerkers). Tot op de dag van vandaag zijn deze woningen nog steeds te bezoeken, en ik raad het ten zeerste aan als je geïnteresseerd bent in geschiedenis.

Meer camouflage

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was camouflage van essentieel belang, en deze noodzaak strekte zich uit tot de vele gecamoufleerde bunkers. Niet alleen werden bunkers verborgen, maar ook werden er 11 follies in het bos op Buitenplaats Koningsweg discreet geplaatst. De follies op Buitenplaats Koningsweg zijn opmerkelijke onderkomens die volledig opgaan in de omringende natuur. Follies werden in vroegere tijden vaak toegevoegd aan landgoederen. Aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw was het in de mode om extra romantische elementen op landgoederen te bouwen.

Deze follies op Buitenplaats Koningsweg belichamen niet alleen historische intriges, maar vormen ook een prachtig voorbeeld van harmonie tussen architectuur en de natuurlijke omgeving. Het verkennen van deze follies biedt een boeiende kijk op hoe mensen in het verleden kunst en natuur combineerden om een betoverende omgeving te creëren.